Чекориме напред...во правецот на успехот

Започнување на бизнис

Главни Факти

Официјално име: Република Македонија

Главен град: Скопје (население од 600.000)

Други поголеми градови (население од околу 100.000): Куманово, Битола, Тетово, Велес, Прилеп, Штип

Население: 2.050.000 жители

Површина: 25.713 km²

Локација: Македонија е сместена на Балканскиот полуостров. Земјата е една од наследничките држави на поранешната Југославија, од која прогласи независност во 1991 година. Македонија стана членка на Обединетите нации во 1993 година. Земјата граничи со Грција на југ, со Бугарија на исток, со Србија и Косово на север и со Албанија на запад. Земјата е 80% планинска, а највисоката точка е на планината Кораб (2.764 метри).

Временска зона: GMT + 1

Политички систем: парламентарна демократија

Валута: Македонски денар (1 ЕУР = 61,5 МКД)

Телефонски код на земјата: + 389

Интернет домен на земјата: .mk